09.4.2018

Μάθετε τα πάντα για την κυτταρίτιδα

Ηλεκτρομυοδιέγερση και κυτταρίτιδα (MyoFX Wireless Ems)

Ορισμός κυτταρίτιδας


Κυτταρίτιδα ονομάζεται η διήθηση (στράγγισμα, φιλτράρισμα) του συνδετικού ιστού με λιπαρές ουσίες, οι οποίες έχουν την τάση να σκληραίνουν, δηλαδή η κυτταρίτιδα είναι σωροί λίπους και νερού σταθεροποιημένοι με υποδόριο ιστό.

Είναι δυνατό να προκαλέσει διαταραχές με πρώτη διαταραχή την εμφάνιση του πόνου. Είναι πάθηση αρκετά διαδεδομένη, απ' την οποία πάσχει το 80% των γυναικών όλων των ηλικιών.

Είναι βασανιστική και παραμορφώνει το σώμα αφενός, οδηγεί δε αναπόφευκτα σε διάφορες οργανικές ανωμαλίες αφετέρου.

Εμφανίζεται με πολλές όψεις και ποικίλλει κατά περιοχές. Κλινικά εμφανίζεται με κατακλυσμό των διαστημάτων του συνδετικού ιστού, με την εμπότιση όλων των μαλακών μορίων και επεκτείνεται σιγά σιγά.

Είναι ωφέλιμο η διάγνωση να γίνει νωρίς και να μην καθυστερήσει η θεραπεία, οπότε τα αποτελέσματα θα είναι καλύτερα.

Τα αίτιά της είναι τοξικής προέλευσης, είναι γνωστό πως οι τοξίνες διεγείρουν στον οργανισμό μια αντίδραση του συνδετικού ιστού κατά των τοξινώσεων και των μολύνσεων.

Στην καθημερινή μας ζωή ο οργανισμός μας κατασκευάζει απορρίμματα, τα οποία πρέπει κανονικά να αποβληθούν με τα απεκκριτικά όργανα (νεφροί αποβάλλουν ούρα, κόπρανα, ιδρωτοποιοί αδένες αποβάλλουν ιδρώτα).

Κάθε άτομο έχει ένα ανώτατο όριο αποβολής των αχρήστων ουσιών.  Λόγω όμως της κακής αποβολής ή της μη ολοκληρώσεως της από τον οργανισμό, αυτά παραμένουν στο σώμα και εναποτίθενται στον κυτταρικό ιστό.

Με αυτόν τον τρόπο γίνεται μια σκλήρυνση ορισμένων στοιχείων του ιστού.

Στα σημεία αυτά που γίνεται η σκλήρυνση έρχεται η λέμφος, η οποία προσπαθεί να διαλύσει τις τοξίνες που έχουν παραμείνει εκεί, προκαλείται έτσι πάχυνση του συνδετικού ιστού, ο οποίος διατείνεται και σαν αποτέλεσμα έχουμε τον σχηματισμό του όζου.

Περιοχές που προσβάλλονται περισσότερο είναι ο αυχένας, η εξωτερική όψη των μηρών, η εσωτερική όψη του γονάτου, η μπροστινή πλευρά του βραχίονα, τα πλάγια του κορμού, το πρόσωπο, η κοιλιά και τα σφυρά (αστράγαλοι).

Περισσότερο προσβάλλει την γυναίκα παρά τον άνδρα, γιατί είναι πιο ευαίσθητη στις διαταραχές που προέρχονται από τις τοξινώσεις, όπως και η παχυσαρκία προέρχεται από την επιβάρυνση της θρέψεως και πολλές φορές την συναντάμε στα ίδια άτομα, δηλαδή παχύσαρκο άτομο με κυτταρίτιδα.

Και δεύτερη περίπτωση, που βοηθάει την εμφάνιση της κυτταρίτιδας περισσότερο στις γυναίκες είναι η διάταξη των ινών του συνδετικού ιστού, που για τους άνδρες είναι παράλληλη, ενώ για τις γυναίκες χιαστί.


Είδη κυτταρίτιδας


Βασικά υπάρχουν 3 είδη κυτταρίτιδας:

 

 • ΣΚΛΗΡΗ (Κατακράτηση λίπους): Είναι σκληρή και στη πίεση πονάει
 • ΜΑΛΑΚΗ (Κατακράτηση ύδατος): Είναι μαλακό το δέρμα και δεν πονάει στη πίεση
 • ΣΥΣΧΕΤΙΣΜΕΝΗ (και λίπος και νερό): Είναι και μαλακή και σκληρή και πονάει υποφερτά

 

Το σχήμα που παίρνει τελικά εξαρτάται από το έδαφος, στο οποίο αναπτύσσεται.

Πώς αναπτύσσεται η σκληρή κυτταρίτιδα

Κάποτε είναι δύσκολο να αναγνωρίσουμε με ακρίβεια την σκληρή κυτταρίτιδα με το μάτι. Οι πυκνοί ιστοί της κυτταρίτιδας μοιάζουν να ταιριάζουν με τους μυς, και αν τσιμπήσουμε τους ιστούς.

Θα παρατηρήσουμε ότι είναι ευαίσθητοι στην αφή, δηλαδή πονάνε. Το φαινόμενο αυτό οφείλεται στην συμπίεση των νευρικών απολήξεων, που υπάρχουν στο δέρμα.

Αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, η σκληρή κυτταρίτιδα συναντάται γενικά σε νέες γυναίκες με καλή φυσική κατάσταση, αλλά και γυναίκες κάθε ηλικίας μπορούν να προσβληθούν, συμπεριλαμβανομένου ακόμη και αυτών των μυών που οι ιστοί τους είναι σε άριστη φυσική κατάσταση.

Οι δυσκολίες που συνοδεύουν την σκληρή αρθρίτιδα είναι ότι το δέρμα στις προσβεβλημένες περιοχές είναι συχνά ξηρό και κάποτε ανώμαλο.

Οι ελαστικές και μαλακτικές ίνες που επιτρέπουν στο δέρμα να διαστέλλεται, όταν μείνουν πολύ καιρό τεντωμένες, σπάνε αφήνοντας στο δέρμα σημάδια όμοια με ουλές (ραβδώσεις). Αυτό συμβαίνει γιατί το δέρμα δεν μπορεί να αντισταθεί στις υποδόριες κακώσεις.

Πώς αναγνωρίζεται η μαλακιά κυτταρίτιδα

Η μαλακιά κυτταρίτιδα δεν είναι συμπαγής και συμπυκνωμένη, όπως η σκληρή. Τείνει αντίθετα να απλωθεί σε πλατιές ζώνες και σε μεγάλες επιφάνειες. Είναι κινητή και κυμαίνεται μεταξύ του μυός και του δέρματος.

Για να αναγνωρίσουμε αυτό το είδος της κυτταρίτιδας πρέπει οπωσδήποτε να αγγίξουμε τους ιστούς. Αντίθετα με τον σκληρό τύπο της κυτταρίτιδας, η μαλακιά κυτταρίτιδα είναι κινητή και γλιστράει, δηλαδή αιωρείται εύκολα στους μυς.

Επειδή είναι χαλαρή, κρέμεται σε πτυχές και εξογκώματα. Παίζει σε κάθε κίνηση του δέρματος και είναι θέαμα αντιαισθητικό.

Μαλακιά κυτταρίτιδα συναντάμε σε γυναίκες που είχαν κάποτε μια δραστηριότητα, και που έμειναν αδρανείς για ένα ορισμένο διάστημα.

Τα χαρακτηριστικά της μαλακής κυτταρίτιδας είναι ότι οι ιστοί στερούνται δραστηριότητας. Ο μυϊκός τόνος είναι ανεπαρκής και οι φλέβες διαστέλλονται εύκολα.


Πως αναγνωρίζεται η κυτταρίτιδα


Η γυναίκα που πάσχει από κυτταρίτιδα καταρχήν θα παρουσιάζει πόνους διάχυτους στα σημεία που είναι προσβλημένα, και σε πιο συχνές περιπτώσεις ο πόνος είναι έντονος όταν ψηλαφίσουμε τις κυτταριδικές μάζες.

Επίσης μπορεί να παρουσιάσει και άλλα γενικότερα συμπτώματα, όπως γενική χαλάρωση, ατονία, υπόταση, χαλάρωση αρθρώσεων, αρθρικούς, οστικούς και μυϊκούς πόνους.

Γενικά επειδή η κυτταρίτιδα είναι η διαταραχή ενός σημαντικού στοιχείου του συνδετικού ιστού, συνήθως επηρεάζει και αντανακλαστικά και άλλα στοιχεία του ιστού αυτού. Η κλινική εικόνα της κυτταρίτιδας είναι δυνατόν να είναι γενικευμένη ή τοπική ή και περιορισμένη.

Μπορεί δηλαδή να παρουσιάζει:

 1. σκληρές πλάκες με ακανόνιστα όρια, οι οποίες καλύπτονται από το δέρμα , το οποίο παρουσιάζει την όψη φλοιού πορτοκαλιού,
 2. μπορεί να εμφανίζεται με εμφανείς σωρούς σκληρών κόκκων, σε μια ζώνη περιορισμένη, ή ακόμη με τη μορφή πολλών σκληρών όζων, μεγέθους κερασιού,
 3. μπορεί τέλος να συνοδεύεται από παχυσαρκία, μπορεί όμως και να μην συνοδεύεται. Όταν συνοδεύεται από παχυσαρκία, είναι γενικευμένη, το δέρμα παρουσιάζει μια οδυνηρή γενική διήθηση.

 

Η παχυσαρκία είναι εκείνη που ονόμασε ο Ρούμπετς κυτταριδολογική παχυσαρκία. Στις περιπτώσεις αυτές το δέρμα παρουσιάζει την όψη φλούδας πορτοκαλιού και είναι πολύ λεπτυσμένο.

Συχνά συνοδεύεται από υπερκερατώσεις και πολύ εύκολα δημιουργούνται αιματώματα. Όταν δεν συνοδεύεται η κυτταρίτιδα από παχυσαρκία, συνήθως είναι εντοπισμένη και σε πολύ σπάνιες περιπτώσεις γενικευμένη.

Μπορεί τέλος, να είναι επιφανειακή και να παρουσιάζεται με τη μορφή της φλούδας πορτοκαλιού ή εν τω βάθει, οπότε θα έχουμε την κυτταρίτιδα των σπλάχνων, των τενόντων, των συνδέσμων, των αρθρώσεων και αυτή η εντόπισή της δηλαδή η εν τω βάθει συμβαίνει, γιατί η κυτταρίτιδα είναι η πάθηση του συνδετικού ιστού και ο συνδετικός ιστός εμφανίζεται παντού.

Τα συμπτώματα της εντοβάθυ κυτταρίτιδας εξαρτώνται από το όργανο που έχει καταλάβει.


Στάδια και εξέλιξη της κυτταρίτιδας


Όταν πλέον έχει διαταραχθεί η σύσταση της θεμελίου ουσίας, τότε αρχίζει και δυσκολεύεται η κίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και κατά συνέπεια η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα, και η απόρριψη των άχρηστων προϊόντων μεταβολικών.

Αυτά τα άχρηστα προϊόντα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποβάλλονται όσο συσσωρεύονται, τόσο πιο πολύ συσσωρεύουν την κίνηση των μεσοκυττάριων υγρών.

Έτσι δημιουργείται τοπική λεμφική και φλεβική στάση. Το αποτέλεσμα είναι να δεσμεύονται από την θεμέλιο ουσία μεγάλα ποσά νερού και να σχηματίζονται έτσι σκληρές και οδυνηρές μάζες.

Αυτές οι μάζες είναι που χαρακτηρίζουν την πραγματική κυτταρίτιδα, χωρίς όμως σε καμιά φάση τους να παρουσιάζουν φλεγμονώδη φαινόμενα.

Τα στάδια εξελίξεως της κυτταρίτιδας είναι τα παρακάτω τέσσερα:

 

 • Α) Στάδιο αγγειοδιαστολής
 • Β) Στάδιο διογκώσεως του συνδετικού ιστού
 • Γ) Στάδιο οργανώσεως
 • Δ) Στάδιο σκλήρυνσης του συνδετικού ιστού

 

Α) Στάδιο αγγειοδιαστολής

Σ' αυτό το στάδιο διαπιστώνεται η διαστολή των αγγείων, που περιβάλλουν τα κύτταρα του συνδετικού ιστού και το μεσοκυττάριο διάστημα. Στο διάστημα αυτό δημιουργείται μια συμφόρηση.

Β) Στάδιο διογκώσεως του συνδετικού ιστού

Σ' αυτό το στάδιο από τα διασταλμένα αγγεία εξέρχεται εξιδρωματικό υγρό, π.χ. λέμφος, το οποίο προκαλεί διόγκωση των ινών του συνδετικού ιστού.

Γ) Στάδιο οργανώσεως

Το στάδιο αυτό είναι το στάδιο της οργανώσεως, δηλαδή το δεσμευμένο και αιχμαλωτισμένο υγρό, το οποίο οργανώνεται με τα άλλα στοιχεία της θεμέλιας ουσίας καθώς και με τα συσσωρευμένα άχρηστα προϊόντα, και δημιουργούνται οι κυτταριδικές πλάκες. Και σ' αυτό το στάδιο δεν παρουσιάζονται φλεγμονώδη στοιχεία.

Δ) Στάδιο σκλήρυνσης του συνδετικού ιστού

Στο στάδιο αυτό γίνεται μια προοδευτική σκλήρυνση του συνδετικού ιστού. Ούτε σ' αυτό το στάδιο βρίσκουμε φλεγμονώδη σημεία.


Ποιοι παράγοντες διαταράσσονται προκειμένου να εκδηλωθεί η κυτταρίτιδα


Η βασική αιτία της δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι η διαταραχή του μεσοκυττάριων υγρών.

Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με το θέμα, όσο πιο φυσιολογική είναι η σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών, τόσο ο συνδετικός ιστός διατηρείται πιο εύκαμπτος, ελαστικός και υγιής.

Επίσης στη σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών οφείλεται και η σωστή διακίνηση και ανταλλαγή μεταξύ τριχοειδών, θεμέλιου ουσίας και κυττάρων. Υπεύθυνος για τη φυσιολογική αυτή ανταλλαγή είναι οι ορμόνες και τα ένζυμα.

Όλες οι έρευνες που έχουν γίνει, καταλήγουν στο ότι, για μεν τις ορμόνες τις αιτίες πρέπει να τις αναζητήσουμε στις ορμόνες του θυρεοειδούς και των ωοθηκών, όταν πρόκειται για γυναίκα, και του θυρεοειδούς και των όρχεων, όταν πρόκειται για άνδρα.

Το ρόλο και την ευθύνη των ενζύμων πρέπει να τα αναζητήσουμε σε διάφορους βλενοπολυζακχαρίτες, κυριότερη των οποίων είναι ναλουιδάση.

Η κυτταρίτιδα όμως εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες, παρά στους άνδρες, και τα αίτια είναι πάλι ορμονικά. Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, οι ορμόνες του θυρεοειδούς, των όρχεων και του υγρού σωματίου των ωοθηκών παράγουν την έκκριση των ενζύμων, τα οποία διευκολύνουν τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού.

Συντελεί βέβαια και η κακή λειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, αλλά χωρίς να μπορούμε να πούμε, ότι η κυτταρίτιδα είναι αποτέλεσμα ανεπάρκειας του θυρεοειδούς.

Πρέπει οπωσδήποτε να υπάρχει και κακή λειτουργία του γεννητικού συστήματος, για την εμφάνισή της όμως συμμετέχει ως ένα βαθμό και η υπολειτουργία του αδένα αυτού.

Οποιαδήποτε αιτία λοιπόν που προκαλεί υπερέκκριση των οιστρογόνων, συνδυασμένη πολλές φορές και με υπολειτουργία του θυρεοειδούς αδένα, μπορεί να προκαλέσει κυτταρίτιδα.

Στις γυναίκες οι περιπτώσεις που μπορεί να προκληθεί υπερέκκριση οιστρογόνων είναι καταρχήν οι δύο σημαντικές περίοδοι της ζωής της: η εφηβεία και η κλιμακτήριος.

Στην εφηβεία εμφανίζεται όταν οι ωοθήκες δεν κάνουν καλό ξεκίνημα και ο σχηματισμός του υγρού σωματίου δεν είναι επαρκής, και κατά την κλιμακτήριο, επειδή κάμπτεται η πρώτη λειτουργία και ο σχηματισμός του υγρού σωματίου. Και στις δύο περιπτώσεις έχουμε δυσλειτουργία των ωοθηκών και δυσαρμονία οιστρογόνων και προγεστερόνης.

Άλλη σημαντική και επικίνδυνη περίοδος στη ζωή της γυναίκας για την εμφάνιση της κυτταρίτιδας είναι η εποχή της εγκυμοσύνης.

Σε όλο αυτό το χρονικό διάστημα της κυήσεως, ο οργανισμός κατακλύζεται από οιστρογόνα, ορμόνες οι οποίες ευνοούν την κατακράτηση υγρού. Άλλη αιτία αρκετά σημαντική είναι η χρήση αντισυλληπτικών.

Το χάπι είναι υπεύθυνο για μια υπερβολική έκκριση οιστρογόνων, όπως ακριβώς γίνεται και στην εγκυμοσύνη, και η υπερβολική αυτή έκκριση εμποδίζει τη διακίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και συνεπώς και της κυκλοφορίας.

Υπάρχουν και άλλες αιτίες που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας, όπως μια κακή διατροφή, έλλειψη ασκήσεως, υπερβολική χρήση οινοπνεύματος ή τσιγάρου ή κάποια άλλη μεγάλη και ριζική αλλαγή της ζωής, που συνοδεύεται από ισχυρή συγκίνηση.


Παράγοντες εμφάνισης κυτταρίτιδας


Σαν αιτίες εμφανίσεως της θεωρούνται:

 

 • φλεγμονώδεις και τοξικές καταστάσεις,
 • διαταραχές του έντερου,
 • η ζωή στη μολυσμένη ατμόσφαιρα και η μη κανονική λήψη οξυγόνου,
 • διατροφή πλούσια σε λιπαρές ουσίες,
 • ηπατική ανεπάρκεια,
 • ανωμαλία ενδοκρινών αδένων και ιδιαίτερα του θυρεοειδή.

 

Μερικοί παράγοντες που παίζουν, μεταξύ άλλων, βασικό ρόλο για την εμφάνισή της:

 

 • Οι γυναικείες ορμόνες, αφού η κυτταρίτιδα εμφανίζεται κυρίως σε γυναίκες μετεφηβικής ηλικίας.
 • Η φυλή της καταγωγής μας.
 • Η ποιότητα του δέρματος, η κατανομή του υποδόριου λίπους και η προδιάθεση του λεμφικού και κυκλοφορικού συστήματος.
 • Οι συχνές αυξομειώσεις βάρους, η προσθήκη περιττών κιλών και οι κακές διατροφικές συνήθειες, όπως είναι η επιλογή πλούσιων σε ολικό και κορεσμένο λίπος και φτωχών σε φυτικές ίνες, αντιοξειδωτικές ουσίες και υγρά.
 • Το άγχος, το κάπνισμα και το αλκοόλ.

 

Σύμφωνα με όσα αναφέραμε παραπάνω, φαίνεται ότι η κυτταρίτιδα είναι κυρίως γυναικείο πρόβλημα.

Παρόλα αυτά όμως κάποτε και οι άνδρες παραπονιούνται για κυτταρίτιδα, αλλά μπορεί κανείς να ισχυριστεί ότι είναι σπάνιο φαινόμενο του ανδρικού φύλου.

Στις περιπτώσεις που η κυτταρίτιδα εμφανίζεται στους άνδρες, θα πρέπει κατά μεγάλη πιθανότητα να υπάρχει μια αρχική ανεπάρκεια, με μειωμένη έκκριση ανδρογόνων και υπερβολική έκκριση οιστρογόνων ή από τους όρχεις ή από τα επινεφρίδια.


Αντιμετώπιση κυτταρίτιδας


Mια από τις πιο συχνές αναζητήσεις των καιρών αφορούν την καταπολέμηση της κυτταρίτιδας.

Ας ξεκαθαρίσουμε κάτι: η κυτταρίτιδα είναι ο συνδυασμός της κληρονομικότητας με την κακή διατροφή και τη μειωμένη φυσική δραστηριότητα.

Αύξηση φυσικής δραστηριότητας

Αναμφίβολα, η καθιστική ζωή συντείνει τα μέγιστα στη αύξηση της κυτταρίτιδας.

Προτιμούμε την πολυθρόνα από το γυμναστήριο, το ασανσέρ από τις σκάλες, το λεωφορείο από το περπάτημα.

Αύξηση της φυσικής δραστηριότητας μέσα από την καθημερινή μας ρουτίνα αρκεί για να βελτιώσουμε την εικόνα μας.

Ας βάλουμε ως στόχο να περπατάμε μια ώρα κάθε μέρα μετά τη δουλειά, ή να χρησιμοποιούμε τις σκάλες αντί για το ασανσέρ, ή να ασχοληθούμε την καθαριότητα του σπιτιού πιο συχνά.

Αν βέβαια καταφέρουμε να βρούμε χρόνο και για το γυμναστήριό μας τότε αυτό αποτελεί την καλύτερη λύση.

Μειώνουμε τις παραγγελίες έτοιμων φαγητών

Τι πιο συνηθισμένο: Γυρνάμε κουρασμένοι στο σπίτι το βράδυ, πού όρεξη για να μαγειρέψουμε κάτι, ας παραγγείλουμε.

Οι τροφές αυτές κατά βάση είναι πλούσιες σε λιπαρά και μάλιστα κορεσμένα λιπαρά, που ευθύνονται τόσο για διάφορα προβλήματα υγείας (καρδιαγγειακά, καρκίνος κα), όσο και για τη δημιουργία και αύξηση της κυτταρίτιδας.

Τα λιπαρά αυτά δύσκολα μεταβολίζονται από το σώμα και συνήθως (όταν συνυπάρχει και υψηλή ενεργειακή πρόσληψη) αποθηκεύονται στις ευαίσθητες περιοχές των μηρών και γλουτών, επιτείνοντας το πρόβλημα της κυτταρίτιδας.

Παράλληλα, οι τροφές αυτές είναι πλούσιες σε αλάτι και σε άλλα ενισχυτικά γεύσης, που αποτελούν εχθρούς της κυτταρίτιδας.

Ετσι, για παράδειγμα, μπορούμε να ετοιμάσουμε εμείς οι ίδιοι μια πίτσα με τις μισές θερμίδες και αλάτι που έχει η έτοιμη και το σημαντικότερο με μεγαλύτερη θρεπτική αξία, καθώς θα έχει τα αγνά συστατικά που εμείς χρησιμοποιήσαμε.

Η καλή μέρα φαίνεται από το πρωί

Όσο κι αν βιάζεστε, ποτέ μην ξεκινάτε τη μέρα σας νηστικοί. Δεν είναι τυχαίο ότι το πρωινό θεωρείται το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας.

Κι αυτό γιατί κατά τη διάρκεια της νύχτας τα επίπεδα της γλυκόζης πέφτουν, οπότε εάν φύγουμε από το σπίτι έχοντας πιει μόνο ένα σκέτο καφέ, μέχρι να φτάσουμε στο γραφείο θα έχουν μειωθεί πολύ.

Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα από την Ιατρική Σχολή του Χάρβαρντ έδειξε ότι η παράλειψη του πρωινού είναι μία από τις αιτίες που μπορούν να οδηγήσουν σε αύξηση του ενεργειακού ισοζυγίου και, συνεπώς και σε τοπική εναπόθεση λίπους.

Φάτε λοιπόν κάτι που θα σας δώσει την ενέργεια που χρειάζεστε –ψωμί ολικής άλεσης, δημητριακά με γάλα ή ένα αβγό- και θα βοηθήσει να μην υποκύψετε στον πειρασμό ενός παχυντικού σνακ πριν το μεσημεριανό.

Προτιμήστε στο πρωινό σας μαύρο ψωμί με λίγη μαργαρίνη και μέλι ή αν βιάζεστε φάτε 3-4 κράκερς ολικής άλεσης ή απλά μπισκότα τύπου πτι-μπερ μαζί με ένα ποτήρι ημίπαχο γάλα.

Δημητριακά ολικής άλεσης

Μακαρόνια ολικής, ψωμί μαύρο, πληγούρι, κους-κους, κράκερς ολικής άλεσης ή ακόμα και μπισκότα με αγνά δημητριακά, προσφέρουν εκτός από άμεση ενέργεια (υδατάνθρακες) και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Οι βιταμίνες αυτές είναι απαραίτητες για την καλή λειτουργία του μεταβολισμού, καθώς αποτελούν απαραίτητα 'εξαρτήματα' ενζυμικών συστημάτων που χωρίς αυτά δεν γίνονται οι μεταβολικές διεργασίες του οργανισμού.

Ταυτόχρονα προμηθεύουν τον οργανισμό μας με φυτικές ίνες, βοηθούν την κινητικότητα του εντέρου, απομακρύνοντας την ίδια στιγμή επικίνδυνες ουσίες (τοξίνες, νιτρικά, συντηρητικά) που παραφυλούν σε αυτό με κακούς σκοπούς.

Οι φυτικές ίνες και οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β αποτελούν δύο πολύ καλούς συμμάχους για τη μείωση της κυτταρίτιδας.

Φρούτα και λαχανικά

Τα φρούτα και τα λαχανικά είναι ο ιδανικός συνδυασμός υδατανθράκων, βιταμινών και άλλων αντιοξειδωτικών συστατικών, δηλαδή ενέργειας και των στοιχείων εκείνων που βοηθούν το σώμα να χρησιμοποιήσει την ενέργεια αυτή.

Αν νιώθετε αδυναμία ή υπογλυκαιμία, δοκιμάστε να φάτε λίγες φράουλες ή ένα ακτινίδιο.


Κυτταρίτιδα και ηλεκτρομυοδιέγερση


Η κυτταρίτιδα είναι από τα πιο δύσκολα αισθητικά προβλήματα και το 80% των γυναικών το αντιμετωπίζουν καθημερινά.

Η βασική αιτία της δημιουργίας της κυτταρίτιδας είναι η διαταραχή του μεσοκυττάριων υγρών.

Κατά την άποψη πολλών επιστημόνων, που ασχολήθηκαν με το θέμα, όσο πιο φυσιολογική είναι η σύσταση των μεσοκυττάριων υγρών, τόσο ο συνδετικός ιστός διατηρείται πιο εύκαμπτος, ελαστικός και υγιής.

Όταν πλέον έχει διαταραχθεί η σύσταση της θεμελίου ουσίας, τότε αρχίζει και δυσκολεύεται η κίνηση του μεσοκυττάριου υγρού και κατά συνέπεια η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών από τα κύτταρα, και η απόρριψη των άχρηστων προϊόντων μεταβολικών.

Αυτά τα άχρηστα προϊόντα, τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αποβάλλονται όσο συσσωρεύονται, τόσο πιο πολύ συσσωρεύουν την κίνηση των μεσοκυττάριων υγρών.

Έτσι δημιουργείται τοπική λεμφική και φλεβική στάση.

Το αποτέλεσμα είναι να δεσμεύονται από την θεμέλιο ουσία μεγάλα ποσά νερού και να σχηματίζονται έτσι σκληρές και οδυνηρές μάζες.

Ένας από τους τρόπους θεραπείας είναι μέσω της ηλεκτρομυοδιέγερσης, αφού επιτυγχάνεται η βελτίωση της κυκλοφορίας του αίματος και της λεμφικής οδού, με παράλληλη αύξηση του μεταβολισμού με συνέπεια την απομάκρυνση των τοξινών, διευκολύνοντας έτσι την κίνηση του μεσοκυττάριου υγρού.

Το FAST FITNESS STUDIO σας παρέχει για πρώτη φορά, το νέο πρωτοποριακό σύστημα MyoFX Wireless Ems System ( ασύρματη τεχνολογια), μέσω του ειδικού προγράμματος για την κυτταρίτιδα, ώστε σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή να πετύχετε τους στόχους σας.

Σε συνδυασμό και με το ειδικό πακέτο προπονήσεων θα έχετε τα βέλτιστα αποτελέσματα σε σύντομο χρονικό διάστημα.

Το EMS ενισχύει την κυκλοφορία μέσω όλων των συνδετικών ιστών που βοηθούν στη βελτίωση του τόνου του δέρματος, την απομάκρυνση των μεταβολικών παραπροϊόντων και των τοξινών στους λεμφαδένες.

Η συστηματική προπόνηση EMS με υψηλό επίπεδο έντασης, είναι πολύ σημαντική για την επίτευξη της μυϊκής σύσφιξης και τη μείωση του ποσοστού σωματικού λίπους.

Όταν οι μύες είναι καλά διαμορφωμένοι, σφίγγουν το δέρμα που βρίσκεται πάνω από το μυ, προσδίδοντάς του μια ομαλή και όμορφη εμφάνιση.

Με την προπόνηση του EMS, η ηλεκτρική διέγερση των μυών επιτρέπει στις μεγάλες μυϊκές ομάδες να προπονούνται ταυτόχρονα, με υψηλό επίπεδο έντασης.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τα αποθέματα λίπους από τους γοφούς και τα απόβλητα-τοξίνες να μειώνονται αποτελεσματικά - με λίγα λόγια - καθιστώντας το EMS μια λαμπρή «άσκηση για την κυτταρίτιδα». (βλέπε Boeckh-Behrens / Vatter 2003).

Το εξελιγμένο σύστημα MyoFX Wireless Ems System, που σας παρέχουμε μόνο στο FAST FITNESS STUDIO, μπορεί να βοηθήσει σοβαρά στη μείωση της κυτταρίτιδας, μειώνοντας το σπογγώδες αποτέλεσμα της φλούδας πορτοκαλιού της κυτταρίτιδας, ενισχύοντας βαθιά τους μύες σας, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, σφίγγοντας τον συνδετικό ιστό, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και τον τόνο του δέρματος - επηρεάζοντας θετικά το μεταβολισμό, μειώνοντας παράλληλα και το λίπος.

Όταν ξεκινήσετε το πρόγραμμα άσκησής σας για να μειώσετε την κυτταρίτιδα στο FAST FITNESS STUDIO , θα συζητήσουμε τις απαιτήσεις σας και θα σας προτείνουμε το καλύτερο πρόγραμμα για εσάς.

Για καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της κυτταρίτιδας, τον τονισμό του σώματος και την απώλεια λίπους, συνιστούμε 10 έως 20 συνεδρίες EMS, 20 λεπτά την εβδομάδα, μια με δυο φορές.


Καλέστε μας στο 22666690 και κλείστε τη δική σας δωρεάν συνεδρία.


Ερωτήσεις για την κυτταρίτιδα που πρέπει να γνωρίζουν όλες οι γυναίκες


Η κυτταρίτιδα είναι ένα πρόβλημα που απασχολεί όλες σχεδόν τις γυναίκες σε κάποια στιγμή της ζωή τους. Με δεδομένο ότι και σε αυτή την περίπτωση η καλύτερη άμυνα είναι η πρόληψη, απαντάμε σε κάποια βασικά ερωτήματα που πρέπει να έχουν υπόψη τους όλες οι γυναίκες.


Γιατί έχω κυτταρίτιδα;


Πρώτα απ' όλα επειδή είστε γυναίκα.

Πρόκειται για ένα δευτερεύον χαρακτηριστικό του φύλου σας.

Ορισμένοι παράγοντες διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στην ύπαρξη κυτταρίτιδας, ευνοώντας την εμφάνισή της σε δύσκολες αλλά και σε συγκεκριμένες περιόδους: εφηβεία, εγκυμοσύνη, θηλασμός, εμμηνόπαυση.


Τι είναι η κυτταρίτιδα;


Είναι η συσσώρευση του λίπους με ένα χαρακτηριστικό τρόπο επιλεκτικά σε συγκεκριμένα σημεία του σώματος.

Είναι γενετικά καθορισμένη και οι γυναικείες ορμόνες είναι υπεύθυνες. Τα προβλήματα της κυκλοφορίας του αίματος πάντοτε συνυπάρχουν.

Είναι μια «υδρολιποδυστροφία».


Είναι αρρώστια ή αισθητικό πρόβλημα;


Η κυτταρίτιδα είναι μια πολύπλευρη διαταραχή της αποθήκευσης του λιπώδους ιστού.

Συχνά τα όρια ανάμεσα στη γυναικεία κατανομή του λίπους, τη δυσμορφία και τη λιποδυστροφία είναι ασαφή.


Πού οφείλεται η κυτταρίτιδα;


Για να συγκεντρωθεί το λίπος συνολικά στο σώμα, αλλά ιδιαίτερα σε ορισμένα «γυναικεία» σημεία, πρέπει να συνυπάρχουν πολλοί παράγοντες.

Η διατροφή που είναι πλούσια σε λίπη, και μάλιστα ζωικά, η εναλλαγή περιόδων στερητικής «δίαιτας» και «χαλάρωσης» και η ελάττωση της σωματικής δραστηριότητας, με συνέπεια τη μείωση του μεταβολισμού, η ύπαρξη ορμονικών ανακατατάξεων, είτε παθολογικών είτε φυσιολογικών, (εφηβεία, εγκυμοσύνη, γαλουχία, εμμηνόπαυση), το κάπνισμα, η καθιστική ζωή, η κατάχρηση οινοπνεύματος, το άγχος και το μη ελεγχόμενο στρες, οι διαταραχές των φλεβών και των λεμφαγγείων ευνοούν την κυτταρίτιδα, συμμετέχουν και καθορίζουν την αποθήκευση του λίπους (λιπογένεση) και την κινητοποίησή του (λιπόλυση).


Ποιος είναι ο ρόλος των ορμονών;


Είναι καθοριστικός.

Η εφηβεία, η εγκυμοσύνη και η εμμηνόπαυση είναι περίοδοι στη ζωή μιας γυναίκας που ευνοούν την εμφάνιση της κυτταρίτιδας.

Ιδιαίτερα τα λιποκύτταρα στην περιοχή των μηρών και των γλουτών επηρεάζονται ιδιαίτερα από τις γυναικείες ορμόνες (οιστρογόνα) και από τον γυναικείο κύκλο.


Τι πρέπει να κάνω;


Πρέπει να αντιδράσετε γνωρίζοντας τα αίτια, ακούγοντας τους ειδικούς και αλλάζοντας ήπια, σταθερά και μακροπρόθεσμα τον τρόπο ζωής σας.

Πρέπει να αποφύγετε τον φαύλο κύκλο: μειωμένη αυτοεκτίμηση, απόσυρση από την καθημερινή κοινωνική ζωή, ανόητες δίαιτες που ανατροφοδοτούν το πρόβλημα.


Η αλλαγή στη διατροφή με ωφελεί;


Η ιδανική προσέγγιση είναι πολυπαραγοντική και εξατομικευμένη.

Η διατροφική στέρηση είναι άχρηστη, γιατί φαίνεται ότι η ποιότητα είναι σημαντικότερη από την ποσότητα.

Κύριος στόχος πρέπει να είναι ένα σταθερό σωματικό βάρος και μια σταθερή διατροφική συμπεριφορά.

Η κυτταρίτιδα δεν είναι αποτέλεσμα μιας δίαιτας, αλλά της έλλειψης ενός υγιεινού τρόπου ζωής, ο οποίος επηρεάζει ένα γενετικά προδιατεθειμένο άτομο.

Η δίαιτα από μόνη της δεν μπορεί να απαλλάξει τις γυναίκες από την κυτταρίτιδα.

Η κυτταρίτιδα δεν εξαρτάται αποκλειστικά από την περίσσεια του σωματικού βάρους. Γι’ αυτό τα κιλά μπορεί να χαθούν, αλλά η κυτταρίτιδα να παραμείνει.


Τι πρέπει να προσέξω στη διατροφή μου;


Οι διατροφικές οδηγίες πρέπει να είναι σαφείς, προσαρμοσμένες στον τρόπο ζωής σας και εύκολες να ακολουθηθούν. Να είστε προσεκτικές στις μεταβολές του σωματικού σας βάρους, χωρίς βέβαια να γίνεστε θύματα της ζυγαριάς.

Αποφύγετε τις υπερβολές και τις στερήσεις. Όταν αυτές τελειώσουν, το πρόβλημα θα ξαναγυρίσει χειρότερο.

Ισορροπήστε τα τρία σας γεύματα, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στο πρωινό σας. Διαλέξτε τα τρόφιμα υπολογίζοντας την περιεκτικότητά τους σε αντιοξειδωτικά και σε βιταμίνες.

Μην ξεπερνάτε τις ποσότητες που έχετε ανάγκη.

Μια καλύτερη διατροφή, περισσότερο ισορροπημένη, που συμβαδίζει με τις ανάγκες του οργανισμού δίνει περισσότερη ενέργεια, καλύτερη διάθεση και καλύτερο σώμα.

Ιδιαίτερα, η επαρκής πρόσληψη ορισμένων βιταμινών (βιταμινών Β6 και Β9 για παράδειγμα) βελτιώνει τις δυσμενείς επιδράσεις των ορμονικών μεταβολών.


Τι να προτιμήσω;


Μην ξεχνάτε καθημερινά να τρώτε φρούτα και λαχανικά. Οι πρωτεΐνες (ψάρι, αβγά, κρέας) είναι απαραίτητες και μαζί με τους «αργούς» υδατάνθρακες (όσπρια, ζυμαρικά, ψωμί και δημητριακά) σας προστατεύουν.

Καταναλώνετε άφθονες φυτικές ίνες.

Στο δεύτερο μισό του κύκλου σας και πριν από την περίοδο, όπου σε πολλές γυναίκες το πρόβλημα της κυτταρίτιδας επιδεινώνεται, μειώστε την κατανάλωση αλατιού και αλμυρών τροφών και βοηθήστε την αποβολή της περίσσειας του νερού αυξάνοντας την κατανάλωση λαχανικών, φρούτων και γιαουρτιού.

Τα αφεψήματα είναι χρήσιμα.


Τι να αποφύγω;


Τους γρήγορους υδατάνθρακες (ζάχαρη, γλυκά), τα αναψυκτικά, το οινόπνευμα και τα λίπη ιδίως τα ζωικά (βούτυρο, παχιά τυριά, αλλαντικά), το πρόχειρο φαγητό. Μειώστε την κατανάλωση οινοπνεύματος.

Και το κυριότερο: μήπως ήρθε η ώρα να κόψετε το κάπνισμα;


Ποιος ο δεκάλογος της σωστης διατροφής;


 • Μείωση του λίπους, και ιδιαίτερα του ζωικού, αποφυγή «πρόχειρου» φαγητού
 • Καθημερινή αυξημένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών
 • Επαρκής πρόσληψη υψηλής ποιότητας πρωτεϊνών (ψαριών, αβγών, άπαχου κρέατος)
 • Καθημερινή κατανάλωση ημιάπαχων γαλακτοκομικών
 • Αυξημένη πρόσληψη φυτικών ινών
 • Αυξημένη πρόσληψη οσπρίων, δημητριακών και ψωμιού
 • Περιορισμός απλών σακχάρων, γλυκών και αναψυκτικών
 • Επαρκής πρόσληψη βιταμινών και αντιοξειδωτικών
 • Μέτρια κατανάλωση οινοπνεύματος
 • Αποφυγή καπνίσματος

Η ηλεκτρομυοδιέγερση θα με βοηθήσει στην κυτταρίτιδά μου και εάν ναι ποιο το κόστος;


Το εξελιγμένο σύστημα MyoFX Wireless Ems System, που σας παρέχουμε για πρώτη φορά μόνο στο FAST FITNESS STUDIO, σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή μπορεί να βοηθήσει σοβαρά στη μείωση της κυτταρίτιδας, μειώνοντας το σπογγώδες αποτέλεσμα της φλούδας πορτοκαλιού της κυτταρίτιδας, ενισχύοντας βαθιά τους μύες σας, αυξάνοντας τη μυϊκή μάζα, σφίγγοντας τον συνδετικό ιστό, βελτιώνοντας την κυκλοφορία και τον τόνο του δέρματος - επηρεάζοντας θετικά το μεταβολισμό, μειώνοντας παράλληλα και το λίπος.

Όταν ξεκινήσετε το πρόγραμμα άσκησής σας για να μειώσετε την κυτταρίτιδα στο FAST FITNESS STUDIO , θα συζητήσουμε τις απαιτήσεις σας και θα σας προτείνουμε το καλύτερο πρόγραμμα για εσάς.

Για καλύτερα αποτελέσματα στη μείωση της κυτταρίτιδας, τον τονισμό του σώματος και την απώλεια λίπους, συνιστούμε 10 έως 20 συνεδρίες κατάρτισης EMS, 20 λεπτά την εβδομάδα, μια με δυο φορές. Το κόστος των ειδικών πακέτων για την κυτταρίτιδα είναι:

 

 • 10 συνεδρίες 170 ευρώ
 • 20 συνεδρίες 300 ευρώ

 


Καλέστε μας στο 22666690 και κλείστε τη δική σας δωρεάν συνεδρία ή εναλλακτικά κάντε κράτηση από την ηλεκτρονική φόρμα επικοινωνίας.


Πηγή: www.iatronet.gr


 

 • Ηλεκτρομυοδιέγερση και κυτταρίτιδα
 • Μάθετε τα πάντα για την κυτταρίτιδα
Κλείστε την πρώτη προπόνησή σας
δωρεάν
BOOK NOW

Το εμπορικό σήμα FAST FITNESS STUDIO 20 MINUTES EMS TRAINING είναι καταχωρημένο στο Μητρώο Ευρωπαϊκών Εμπορικών Σημάτων υπ’ αριθμό ‎016967838

Created by gravity.gr